Gruppkörning enl. NBMC

Nerikes Bikers MC använder sig av två alternativa gruppkörningssystem

1. Samlad gruppkörning som passar bäst vid små grupper.
2. Cornerman principen.
I största möjliga mån försöker vi dela upp i fler grupper med färre deltagare per grupp och köra med olika tempo i respektive grupp.


1.  Samlad gruppkörning
.
Används på alla typer av turer då gruppledaren anser att han eller hon kan hålla ihop gruppen utan att använda sig av cornerman principen.
Det är viktigt att alla håller rätt avstånd till framförvarande, inte för nära men heller inte släppa för stort avstånd, extra viktigt att ”tighta till” gruppen när man kommer in i städer.
Ibland samlar gruppledaren gruppen för att se att alla hänger med, i samband med vägbyte eller efter ett krokigt vägparti till exempel.

Position i gruppen
Man kör aldrig om varandra när man kör i samlad grupp. Den positionen som man har när gruppen startar behåller man till nästa stopp. Undantaget är när någon behöver kommunicera för att tanka, gå på toaletten eller annat som inte kan vänta. Vederbörande kör då om hela kön och antingen kommunicerar med ledaren eller tar över som ledare för att köra av på lämplig avfart.

Håll kontakten framåt och bakåt
Det är lika viktigt att hålla kontakten både framåt och bakåt i gruppen.
Se till att inte släppa för stort avstånd till framförvarande, vid vägbyten t.ex. se till att snabbt köra ifatt den framförvarande så att gruppen inte dras isär.
Håll uppsikt i backspegeln, försvinner kompisen ur sikte så stannar du och inväntar denne. Gruppledaren vänder tillbaka för att se vad som hänt och gruppen samlas genom att gruppledaren kör förbi alla och återtar tätpositionen.

Kökarl – ”Akterlanterna”
Ledaren utser en kökarl som kör sist. Denne kör om möjligt med färgad väst så att ledaren alltid kan se honom.

2. Cornerman principen.
Används när gruppen är så stor att gruppledaren anser att den blir svår att hålla ihop, gruppen har en gruppledare och en sweeper (siste man, kökarl)
När gruppledaren kommer till en vägkorsning där osäkerhet om vägval kan råda ger han tecken åt tvåan i gruppen som åker åt sidan och stannar i körriktningen som vägvisare, gruppledaren fortsätter att köra. Allt eftersom övriga passerar ”tvåan” visar han åt vilket håll övriga skall svänga och när sweepern närmar sig åker ”tvåan” iväg framför sweepern. sweepern åker alltså alltid sist.

När nästa vägval kommer så markerar gruppledaren åt den nya tvåan att stanna som vägvisare, osv. På det här sättet så blir tempot och flytet mycket bättre eftersom endast en person behöver stanna vid korsningar, övriga bara kör på. Gruppdeltagarna får dessutom hela tiden växla position i gruppen. Gruppledaren stannar då och då för pauser, detta görs när man behöver vila och samla ihop gruppen (eller kanske titta på utsikten och fotografera).

Till sist, gemensamt för all gruppkörning -visa hänsyn.
Visa hänsyn och använd sunt förnuft när du kör, -även i grupp. Vid körning på större vägar kör vi zig-zag, men vi lägger oss på rad när vägen blir smalare. Flytet i körningen blir ofta mycket bättre i grupper med färre deltagare, är man fler grupper så avtalar man var grupperna träffas igen för att fika etc. Har du kommit i en grupp sim inte kör i en hastighet som du trivs med, att det går för sakta eller för fort. -Ta det lugnt och byt grupp vid nästa möjliga tillfälle. Vi har alla olika erfarenheter som motorcyklister men glöm inte att vi alla kan utvecklas genom vidareutbildning och träning, SMC har ett stort utbud av kurser som alla har möjlighet att ta del av till en relativt låg kostnad.