Grustur med övernattning i Ängelsberg

Lördag morgon den 22/4 samlades 12 förväntansfulla och kanske lite pirriga klubbmedlemmar vid INGO Adolfsberg för att tillsammans köra grusvägar upp till Ängelsberg strax söder om Fagersta. Några i gänget var riktiga ”grusrävar” men där fanns också vi som hade mycket lite erfarenhet av att köra grus.

Det var bestämt från början att vi skulle använda oss av ”cornermanprincipen” när vi körde. Det innebär att man har en bestämd färdledare som alltid kör först och en bestämd sweeper som alltid kör sist, däremellan kör övriga deltagare. När man kommer till ett vägskäl gör färdledaren tecken till tvåan att där skall tvåan stanna för att visa vägen för övriga deltagare, Där står tvåan kavar till sweepern kommer då tar tvåan plats framför sweepern och hamnar således näst sist. På detta sätt rullar det på hela turen igenom, färdledaren ”ställer av” den nya tvåan och så vidare.

Problem är till för att lösas.

Detta visade sig vara ett mycket smidigt system och vi fick bra flyt på körningen samt att alla kunde köra i sitt eget tempo.

Första stoppet, ett fikastopp gjorde vi vid Ryby strax efter Medåker. Sedan fortsatte vi på trevliga grusvägar varvat med en del asfaltsvägar fram till Hallstahammar där vi hade ett lunchuppehåll.

Efter lunch fortsatte vi norrut växlande grus/asfalt med tonvikten på grus. Strax före Ängelsberg tog vi en tur ut i det område där skogsbranden härjade som värst sommaren 2014. Det var fascinerande att se hur väl naturen hämtat sig.

Nu hade vi inte långt kvar till Ängelsberg så sista biten fram till vårt boende, Villa Englaro gick snabbt. Vi blev väl mottagna av Lena och Jan, halva gänget blev förlagda i Villa Englaro, den andra halvan i ett hus 200m längre bort.

Vi hann lagom installera oss sedan var det dags att bege oss till Nya serveringen där vi hade förbokat middag. Vi åt och drack gott. Sedan gick vi tillbaka till vårt boende, dagens hojåka hade tagit ut sin rätt så vi kastade oss i säng ganska tidigt.

Söndag morgon, vi vaknade ganska tidigt frukost var beställd till kl 08,00. Efter en fantastisk frukost gjorde vi oss i ordning, satte oss på hojarna och startade resan hemåt. Tankstopp i Fagersta sedan var det bara att ge sig på grusvägarna igen.

Körningen flöt på ner till Lindesberg där vi stannade för lunch. Efter maten aviserade fyra deltagare att de bröt turen där, för att köra närmaste vägen hem. Det gjorde inte jag, ett dyrköpt beslut skulle det visa sig. Halvvägs hem gick det lite för fort i en vänsterkurva vilket innebar att jag körde omkull. Med all säkerhet var det tröttheten som tog ut sin rätt.

Som tur var blev inte hojen mer skadad än att jag kunde köra den hem. Så det fick det bli  vi körde närmaste vägen hem. Den gjck över Villingsbergs skjutfält så vi fick med lite fler fina grusvägar.

En sammanfattning av denna resa är: Konceptet med en tvådagarstur där man övernattar på ett lite bättre ställe med bäddade sängar inklusive frukost var toppenbra. Villa Englaro där vi bodde är ett jättefint B&B, mycket rent och fint med jättetrevligt värdpar. Resan får högsta betyg av mig, och Leif Åslin som sydde ihop resan har gjort ett jättebra jobb.

En erfarenhet av denna resa är att man skall ta det lugnt, i synnerhet så här i början på säsongen, innan man fått upp körvanan. ”Cornermanprincipen” var en höjdare det gjorde att alla fick bra flyt i körningen. Jag kommer använda mig av den på KHF-turen.

Ser fram emot nästa grustur.

Per Stenegård 

Share Dela