Reseberättelse av Mats Torstensson

MC tur till Danmark 2016

Återigen gick motorcykel semestern söderut till vårt grannland Danmark. Förra årets tur upp till höga kusten med Härnösand som knutpunkt blev ingen höjdare, mycket på grund av vädret. 12 grader och gråmulet mellan regnskurarna sätter ner det bästa humöret efter en vecka. Sen tyckte vi nog inte att utbudet av restauranger i Härnösand var det bästa.

Så vi bestämde oss för Viborg. En liten stad nästan mitt på Jylland. Vi har i flera år bokat hotell i en stad och sen gjort dagsturer därifrån. På så sätt vet vi att det alltid finns tillgång till mat och dryck på kvällen efter dagsturen.

Startade från ett soligt Örebro med kurs mot Göteborg. 4st på 2st Yamaha Wild Star. Vi hade inte käkat något innan vi åkte utan stannade till efter vägen vid Mariestad och åt en frukost buffé. Resan ner till G-borg gick toppen bra.

Efter tankstopp och glass så kom vi fram till Göteborg, precis innan Stena terminalen så öppnade sig himlen och regnet vräkte ner i en kort skur. Det blev alldeles vitt i luften. Men som sagt det blev en kort skur så det var överkomligt.

Efter incheckningen så parkerade vi i väntan på att få åka ombord. Mikael och jag gick iväg en stund, under tiden så kom det ett gäng Norska på cykel och började prata med Kicki och Siv. En av männen var mycket imponerad av att dom körde var sin Wild Star. Han berättade att han hade en själv och han just kommit tillbaka från en semester tur. När sen Mikael och jag kom tillbaka så blev han lite besviken när han insåg att tjejerna inte körde själva.

Med väl fastspända motorcyklar så intogs det en lunch på färjan. I Fredrikshamn så begav vi oss direkt mot Viborg. Vi sökte lite mindre vägar för att slippa motorvägarna.
Viborg en gammal stad där de Danska kungarna en gång i tiden valdes. Det finns både domkyrka för den kulturella och restauranger för oss andra. Vi hittade ett toppenställe där de hade lokalt bryggeri som vi gästade.

Första dagen efter en god natts sömn så gick dagsturen österut mot Grenå via Randers. Vi valde mindre vägar markerade med en blomma. Tror att de kanske var mer avsedda för cyklar än motorcyklar i alla fall vissa sträckor. Men de var väldigt trevliga att följa. Vi åkte sakta genom ett lite böljande landskap, lite likt Skåne. Vi har även åkt på norra Jylland men där upplevde vi landskapet mindre kuperat. Vi passerade små byar och samhällen, det som vi slogs av var att det fanns så många ” Till Salg ” skyltar. Tomma hus. Där liksom här så utarmas landsbygden på människor. När man åker småvägar och försöker undvika de större vägarna så tar det tid att förflytta sig längre sträckor.

Väl framme i Grenå så fick vi krypa till korset och välja en större väg hem, ville inte missa hinna sätta oss på torget och få en kall öl med gott käk till. Dag två så åkte vi norrut, mot Thisted och Limfjorden. Vi saknade den riktiga värmen så vi valde att inte åka västerut mot havet.

I Thisted kom det fram en Dansk man och pratade med Mikael, jag förstår inte sa Micke. Jo det gör du visst sa mannen i en lite högre ton och pratade vidare. Jag tog över pratade sen med honom och han berättade att han körde Gold Wing och att han just kommit tillbaka efter en tur till Ankara i Turkiet. Han sa att det hade varit grymt varmt. Men att det hela gott bra. Han lyckönskade oss fortsatt god tur.

Dag tre kom så värmen och vi tog sikte mot Ringköbing. Där badade vi i ett kallt västerhav, men solen värmde gott. Till lunch beställde vi ”stierneskudd”. En macka med bröd i botten, på den 2st panerade fiskfileér och 1st opanerad, sen dekorerad med räkor och dressing. Toppen gott.

Dag fyra så valde vi återigen väster och havet. Nu följde vi havet söderut, det var ett platt landskap där vi åkte parallellt med havet utan att egentligen se det. Ett tråkigt landskap att åka MC i.

Femte dagen norrut igen, vi valde att åka vid Limfjorden och fick åka en hel del färjor. Varje färja kostar pengar, inga stora summor. Man betalar på färjan, antingen med kort eller kontant. Uppe i Lögstör stannade vi till, käkade på en uteservering där det satt en trubadur och spelade, mitt på eftermiddagen. Efter att ha lyssnat en stund så förstår jag att han fick spelningar som den här. Vi hittade ett konstgalleri med mycket fin konst nere vid hamnen, tyvärr kunde vi inte köpa med något. Svårt att få med på en MC. På hemvägen mot hotellet så stannade vi till och badade, fick sand mellan tårna som sen låg och skavde i stövlarna innan det torkat och kunde tömmas ut.

Dag 6 tog vi en shopping dag inne i Viborg. Det var tjejerna som önskade sig en sådan. Men täta vätskepauser så går det ju att stå ut med en sådan också. Som sagt, tur att det är begränsat med utrymme på en MC. Dags för hemfärd. Hotellet topp och alla människor vi träffade var mycket trevliga och tillmötesgående. Resan hem gick lika bra som dit. En skön avkopplande vecka med fina res minnen.

206 Torstensson

Share Dela